Monday, November 1, 2010

Tayammum


Sembahyang itu adalah WAJIB... wlu dalam apa cara sekalipun... atas apa kepentingan sekalipun, mesti kena buat. Wlpn kita sakit... kalau x boleh berdiri duduk, x boleh duduk baring n gunakan isyarat. Panjang lagi klu nk dihuraikan, ttp yg penting mcm mana pun WAJIB solat kecuali yg uzur.

Kali ni nak cerita psi tayammum. Jejaka kesayangan hamba (ayah tercinta) telah dimasukkan ke hospital. Bermula dengan demam yg kuat dan kaki yang mebengkak... hampir 3 minggu juga jejaka kesayangan hamba duduk di hospital... gundah gulana anakanda di sini, maklumlah ini tahun pertama i was soooo far away from chinta hati beta. Tahun lepas i was in Perlis, 10mins to jetty... 1 day off pun aku balik... but this year i was hundreds km awayyyyy from Langkawi and my first time bila org kesayanganku sakit hingga msk hospital n saya x dapat jaga sendiri... only God know how's my feelings...

jejaka kesayangan hamba ...


Right now, dah discharge pun. Alhamdulillah... but still under recovery. He still can't do all his routine work... some that he said sayaaang sangat : mengajar malam kpd orang2 tua, program Soal jawab n Keluarga Sakinah. Tak pa lah ayah... nnt ada rezeki sambung semula. 

Masa kat hospital, bila nak solat... dia kena tayammum sbb with all the wire, kaki yg x leh kena air, even dia sendiri x boleh berdiri... pki wheelchair to move around. Then i know that our public hospital ada sediakan debu tayammum... so, tinggai nak solat dgn tidak ajer... ;)

image by google

steps... 


nie ajer step dpt snap... hehe...


Last but not least...

Yg come lote tue Doc pelatih... 
yg jejaka tu Dr Darwish, 
Dr pakar yg bertanggungjawab memantau JKH... 

Thanks to all the nurses yg sangat baaiiik sepanjang tempoh 3 minggu tua... Allah saja balas budi anda... it's not easy, sometimes ayah terkencing atas tilam... depa gak yg ganti tilam... thanks gurlsss...

Semua di luar sana... doakan ayah saya sihat dan boleh berbakti kpd masyarakat semua.


xoxo



3 comments:

  1. Baru bace ni, I hope your dad's ok now !

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah... semuanya dah selamat... tq

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum....

    Sister, saya minta izin ambil gmbar ayah sister yg bertayammum semasa sakit boleh? untuk slide yg diharap boleh membantu menghurai kemusykilan org ramai.

    sila email saya di amin_1710@yahoo.com.
    Budi baik sister sngt dihargai...jazakillah

    ReplyDelete

Contact Form

Name

Email *

Message *