Friday, May 16, 2014

:: Congo Bar ~ Selamat Hari Guru ::

Congo Bar

315gm tepung gandum
21/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150gm mentega
300gm gula perang ~ reduced 200gm saja
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla ~ lupa letak…hehehe tp ok
300gm chocolate chip ~ hershey's choc chips
100gm hirisan badam.

Loyang 10" x 10" dialas dan digris

Method:

  1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
  2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
  3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.~kt sini rasanya letak esen vanila
  4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
  5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
  6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit.

note: 
kalau nak rasa lebih sedap...sila lah gunakan butter jenis pure butter seperti SCS butter, choc chips dan gula perang yang berkualiti..baru rasa lenih terangkat.!~ tapi harga pon memang terangkat jugak lah kan… 

ni dok tgh tunggu dia cool sket bau dah semerbak semoga menjadi sbb specially made for Muhammad Faruq Hakim's teachers, in conjunction with teacher's day celebration at Genius Aulad.


I thank my mom and dad for forcing me to be an educator. I love you both for doing that coz Alhamdulillah, rezeki berkat, hidup berkat dan anak-anak murid adalah penawar duka tatkala tertekan… Semoga Allah sentiasa memberkati dan continuously guide me through this path. Thank's to all my teachers to… PASTI, SK Kuah, SM St Nicholas Convent, SAINA, KMK, UPM and IIUM. Alhamdulillah… 

xoxo



1 comment:

  1. La...mana gambarnye.. dah start baking kat dapur baru tu ye...

    ReplyDelete

Contact Form

Name

Email *

Message *