#13~PENGEDARAN MODUL PERKASA PEMULIHAN KHAS TAHUN 2021


Pemugaran Literasi dan numarasi merupakan strategi dijalankan untuk memperkukuh kemahiran asas literasi dan numerasi dalam kalangan murid Tahap I yang belum menguasai kemahiran asas literasi dan numerasi. Pemugaran dilaksanakan oleh Guru Pemulihan Khas di setiap sekolah.

Dua modul disediakan sebagai bahan sokongan untuk pembelajaran murid
Tahap I semasa PdP/PdPR iaitu:

i. Modul Asas Literasi Bahasa Melayu
ii. Modul Asas Numerasi

Setelah menerima bahan pada Jumaat (24 September 2021), cikgu-cikgu diberi tempoh tiga hari bekerja untuk membuat pengedaran dan taklimat penggunaan bahan. Memandangkan masih dalam SOP yang ketat dan kekangan masa, kelonggaran diberikan untuk sebarluas bahan.

Bagi murid-murid cikgu, atas beberapa faktor yang mengcalang Ibu bapa untuk pandu lalu di sekolah, jadi cikgu menyediakan beberapa pilihan:-
  • penghantaran terus ke rumah (mematuhi sop yang ditetapkan)
  • pengambilan pandu lalu di sekolah
Penghantaran modul ke rumah dijalankan pada hari Ahad atas sebab keberadaan ibu bapa di rumah. Alhamdulillah proses berjalan dengan lancar. Borang penerimaan bahan diberikan secara Google Link bagi megurangkan perkongsian barang.

Penjelasan diberikan secara terus semasa penghantaran di rumah dan juga di dalam Group WA kelas. Modul Literasi dan Numeri diberikan bersama-sama dengan bahan-bahan PdPR lain serta hadiah untuk Program Token Kecemerlangan. Semoga anak-anak cikgu terus positif dan cemerlang!!!


 

Aamin.


xoxo

 

Post a Comment

0 Comments